Dit is een selectie uit mijn boeken en artikelen in het Nederlands

Geheimen uit Gelderse bodem. 10.000 jaar archeologische sieraden

Sieraden zijn van alle tijden. Halskettingen, armbanden en kledingspelden laten zien wat mensen in het verleden mooi vonden en hoe ze zich graag presenteerden. Sieraden vertellen ook verhalen: over handelsnetwerken, culturele contacten, sociale status en (bij)geloof. Van een 10.000 jaar oud stenen hangertje uit Zutphen tot een geluksbedeltje van een neergestorte Duitse piloot uit Apeldoorn, van de schitterende bronzen halsringen uit Uddel tot een ingetogen rouwcollier uit Arnhem, verloren, weggegooid of begraven: ieder sieraad voegt weer iets toe aan de manier waarop we naar het verleden kijken. Daarbij komen niet alleen sieraden zelf aan bod, maar ook de manier waarop archeologen onderzoek doen en aan al die stukken uiteindelijk hun geheimen ontfutselen.

94 pagina's, full colour Verkrijgbaar in museumwinkels en via de uitgever Blikveld Uitgevers Publishers

Zilver en Wierook: Sieraden en geur in de Arabische wereld

Op maar weinig plaatsen ruikt het zo lekker als in de Arabische wereld. Gasten worden onthaald op heerlijke geuren die uit een wierookbrander opstijgen, op vrijwel alle soeks zijn uiteenlopende etherische oliën te koop en de parfums van Arabische parfumhuizen zijn wereldberoemd. Geur maakt onlosmakelijk deel uit van de samenleving.

Dit boekje toont sieraden en kostuumstukken uit de Bedouin Silver Collection, zoals fraaie zilveren parfumhouders uit Marokko, zilveren kohlhouders uit Algerije en Oman, weelderig geurende parfumpasta uit Tunesië…en vertelt heerlijke verhalen over wierook en sandelhout, rozenwater en jasmijnbloesem. Naast sieraden komen ook gewoonten en gebruiken voorbij, zoals het parfumeren van kleding, van kapsels, van het huis en zelfs van gasten.

84 pagina's, full colour

Verkrijgbaar via de uitgever Blikveld Uitgevers Publishers

Landschap vol Leven. De archeologie van de Westfrisiaweg

Dit prachtige boek, dat ik samen met Jolanda Bos schreef, neemt je mee naar het verleden van West-Friesland. Eén van de hoogtepunten van het archeologisch onderzoek was de schitterende bronsschat uit Bronstijd, die in dit boek ruim de aandacht krijgt!

200 pagina's, full colour

Verkrijgbaar in museumwinkels en via de uitgever Blikveld Uitgevers Publishers

Op bezoek in...Oman

Dit kinderboek, dat ik samen met Esther Wieringa schreef in opdracht van KIT Publishers, laat de boeiende geschiedenis, landschap, mensen, cultuur, feesten, eten en toeristische initiatieven van dit mooie sultanaat op het Arabisch schiereiland tot leven komen.

48 pagina's, full colour

Niet meer verkrijgbaar

Op bezoek in...Egypte

Egypte: het land van mummies, piramiden en tempels. Maar ook van torenflats, lemen huisjes en bedoeïenententen. Egypte ligt in Noord-Afrika. Langs de oevers van de Nijl ligt een smalle strook groen en vruchtbaar land; de rest van het land bestaat uit eindeloze woestijnen. De hoofdstad Caïro is de grootste stad op het Afrikaanse continent: er wonen 17 miljoen mensen! Onderwerpen die aan bod komen in dit boek zijn onder meer: het Oude Egypte en de kinderen die over dit grote rijk hebben geregeerd; wonen in de woestijn: over kamelen, jeeps en zilverschatten; kloosters, kerken en monniken; de mensen onder de trap: de bawaabs en hun gezinnen; feest! Over feesttenten, muzikanten en danseressen; wonen op de begraafplaats: Luxor en Caïro. Ook dit boek schreef ik in opdracht van KIT Publishers.

48 pagina's, full colour

Niet meer verkrijgbaar

Artikelen
2019. Leven met geesten. Sieraden in een Egyptisch ritueel. Métier Magazine Najaar 2019

2018 De warme geur van de zomer. Geurende sieraden uit de Maghreb. Métier Magazine Voorjaar 2018, 48-54

2018 Magie van Materialen. Bijzondere amuletten uit Oman. Metier Magazine Winter 2018

2017 Bedoeinensieraden. Online on Sargasso, June 18th 2017

2012 Tegen het Boze Oog. Symboliek in traditionele sieraden uit het Midden-Oosten. Origine 2012/1
2011 Zilveren Echo’s. Sporen van het verleden in traditionele sieraden. Origine 2011/6
2011 De materiele cultuur van de zar. Sieraden in een Egyptisch ritueel. Origine 2011/5, 20-25 (republished in ArtWisdom)
2011 Crisis? Welke crisis? Sieraden als appeltje voor de dorst. Origine 2011/4, 45-49 (republished in ArtWisdom)
2010 Betoverend: de magie van traditionele sieraden uit het Midden Oosten. RoMeO Magazine 30, 22-23
2007 Het zilver van de Bedoeïenen. Egypte’s verdwijnende schatten. Archeologie Magazine 2007-3 (with Jolanda Bos)